Du er her

Langvarige underlivssmerter

 

montasje_smerter_hd.jpg

Montasje med portretter av to kvinner og to menn i forskjellige aldre. Foto.
Illustrasjonsfoto

Langvarige underlivssmerter, er en vanlig tilstand som rammer både kvinner og menn. Tilstanden gir mange ulike plager i daglige aktiviteter, som for eksempel problemer med tømning av tarm/blære, smerter ved seksuell aktivitet eller ved det å sitte. Langvarige underlivssmerter er ofte lokalisert i nedre del av mage, i underlivet og i organer knyttet til underliv/bekken.

Tilstanden benevnes i litteraturen som "CPP" som står for Chronic Pelvic Pain. Den norske oversettelsen av dette er kroniske bekkensmerter. I denne teksten bruker vi benevnelsen langvarige underlivssmerter.

Ved utredning finner en ofte ikke en eksakt årsak til smertene. I mange tilfeller ser man at det som kan ha igangsatt plagene (for eksempel en infeksjon eller kirurgi) tilheler, men at smertene vedvarer.

Akutte smerter oppstår når kroppen på en eller annen måte har en skade. Langvarige smerter er annerledes. Selv om opprinnelig årsak tilheler kan nye ”smertetriggere” oppstå, for eksempel i vevet rundt der en infeksjon har vært. Dette kan skje i muskulatur og støttevev eller i organer tilknyttet bekken/underliv.

Tilstanden som omtales her er en langvarig smertetilstand som ikke har en åpenbar årsak til tross for grundig utredning.

Informasjonen på denne siden er utformet med tanke på voksne mennesker.

Informasjonsfilm om smerte: 
Smerte forklart på fem minutt, en oversettelse gjort av Universitetssykehuset Nord Norge.