Du er her

Symptomer

Jeg gruer meg for å gå på do borte. Jeg må ofte hjelpe til å få ut avføringen med fingrene, det har jeg aldri fortalt til noen.

Kvinne, 37 år

Følelse av ufullstendig tømming og oppblåsthet. Personen må returnere til toalettet flere ganger, og det er vanskelig å tørke seg rein. Luftplager og avføringslekkasje er vanlig.

Når det gjelder tømmingsvansker er personen ofte på toalettet daglig i motsetning til problemer med langsom peristaltikk i tarmen, der det kan gå 4-5 dager mellom tømmingene.

Dersom man ser blod og slim i avføringen er det et alarmsymptom som betinger nærmere utredning av endetarm og tykktarm i henhold til nasjonale retningslinjer.

Bristol skala

Bristol skala, også kalt Bristol stool scale/chart, er et diagnostisk verktøy som klassifiserer avføringskonsistensen i syv ulike kategorier. Kategoriene en til syv graderes fra fast avføring (1) til flytende avføring (7).

Ved problemer både med lekkasje og tømming ønsker man å tilnærme seg kategori fire som regnes som normal avføring. Denne avføringstype er mest optimal for å oppnå kontinens samt komplett tømming.

bristol_skala.png

Bristols skala
Reprodusert med tillatelse fra Dr KW Heaton, Reader in Medicine at the University of Bristol. 2000 Norgine Pharmaceuticals Limited.

Fant du det du lette etter?

Hvis du vil at vi skal kunne kontakte deg kan du legge ved din e-postadresse.